La Oradea, basarabenii orădeni s-au încătuşat simbolic, solidari cu colegii de acasă

basarabia basarabeni oradea
O mână de tineri, membri ai Asociaţiei Studenţilor şi Elevilor Basarabeni din Oradea, s-a strâns joi seară în Piaţa Unirii, susţinuţi şi de câţiva profesori de la un liceu din oraş şi de la Universitate, arborând zeci de drapele ale României şi steagul Republicii Moldova, aşternând sute de lumânări pe soclul statuii primului voievod unificator, Mihai Viteazu, şi scandând lozinci prin care şi-au exprimat nu numai dorinţa de libertate şi convingerile anticomuniste, ci şi o atitudine care românilor din ţară li se poate părea nefirească: anume că Republica Moldova este singura ţară din Europa unde România chiar este iubită necondiţionat.

Tinerii manifestanţi au înconjurat statuia lui Mihai Viteazu de la ora opt a serii, având mâinile legate cu câte o panglică roşie, simbol al încătuşării comuniste de acasă, şi au scandat o mulţime de lozinci: “Libertate!”, “Democraţie!”, “Basarabia e România!”, “Refuz, rezist, sunt anticomunist”, “Trei culori şi-o singură iubire: românească! Trei culori şi-o singură vorbire: românească! Trei culori şi-o singură dorinţă: România! Trei culori şi-o singură fiinţă: România!”, “Acelaşi sânge, aceeaşi ţară: români am fost cu toţi odinioară!”, “Deschideţi vama, vreau să merg la mama!”

Între manifestanţi, care au alternat scandările cu minute de tăcere desăvârşită, au fost şi câţiva orădeni care îşi exprimau admiraţia pentru puritatea tinerilor basarabeni, fiindcă în timpul mitingului aceştia nu fumau, nu vociferau, nu spărgeau seminţe, ci se arătau pătrunşi de scopul pentru care s-au adunat.

Protestatarii şi-au exprimat solidaritatea cu colegii din liceele şi facultăţile de la Chişinău, dar şi dezamăgirea faţă de atitudinea statului român în privinţa acordării cetăţeniei. “Ne doare că, deşi unii dintre noi suntem în România de opt-nouă ani, ne facem aici liceul, facultatea, masteratul, nu primim cetăţenia română. În schimb, vedem cum se acordă cetăţenia repede şi fără greutăţi pentru arabi, turci şi alte persoane care vin din Est. Nu e drept…”, spunea unul dintre tinerii basarabeni.

Mitingul de joi seară a fost organizat la Oradea cu un decalaj de trei zile faţă de alte oraşe din România, deoarece deşi Primăria a vrut să autorizeze acţiunea, organizatorii nu au primit acceptul Jandarmeriei decât în condiţiile strict impuse de lege, şi anume la 48 de ore după depunerea cererii în acest sens.

Tinerii basarabeni au interpretat rigiditatea jandarmilor drept o mică “răzbunare” pentru faptul că la 27 martie, când au organizat un Pod de Flori peste Crişul Repede, s-au deplasat în coloană spre Parcul Traian, fără să fi avut autorizaţie, ca să-l abordeze pe tema cetăţeniei pe ministrul de Externe Cristian Diaconescu, aflat în acea zi la Oradea pentru a participa la instalarea subprefecţilor Claudiu Pop şi Silviu Odobasianu.
bihor oradea basarabia chisinau

Sursa: Bihoreanul.ro

Articole:

Basarabia Trezeşte-te!

Acelaşi sânge, aceeaşi ţară!

Reclame

Etichete: , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: